Sitemizde fotoğraf sanatına ve fotoğraf sanatçısına verdiğimiz desteği bu hafta da devam ettiriyoruz. Fotoğraf editörümüz ve köşe yazarımız Ömer Şahin'in bu haftaki konuğu yine fotoğraf camiasının çok yakından tanıdığı bir isim… Mikdat Besni…
Fotoğraf üretmenin yanı sıra fotoğrafı öğretmeyi de tercih eden Besni, eğitim kurumlarından gelen destek talepler üzerine fotoğraf eğitimleri vererek fotoğraf sanatına da büyük katkılar sunuyor.
Kamuda veteriner hekim olarak çalışan ve evli, iki kız ve iki damat babası Mikdat Besni’nin fotoğraf sanatına olan katkısı ve fotoğrafa başlama öyküsü bakın nasıl başlamış?
Ya okuyacaktı ya da kalaycı olacaktı
“25 Ocak 1955 günü Sivas’ın Divriği ilçesinde dünyaya geldi. Büyükbabası ona ilçenin âlim kişisi olan Mikdat hocanın adını koydu ki torunu da okusun.
İlkokulu bitirdikten sonra önünde iki yol vardı. Ya babasının kalaycı dükkânında çıraklık yapacaktı, ya da okuyacaktı. Annesinin de isteğiyle cennet-mekân hayır sahibi Nuri Demirağ’ın “hemşerilerim okusun, aydın kişiler olsun” diyerek yaptırdığı ortaokulla başlayan bilgi peşinde koşma süreci, büyükbabasının arzusu doğrultusunda hâlâ devam ediyor.
Boş zaman kavramı yoktur
Çocukluğunda filizlenen, gençliğinde makine sahibi olarak süren fotoğraf aşkı, sayısal teknolojinin fotoğrafa girmesi üzerine, dokuz yıl önce canlandı. Boş zaman diye bir kavrama sahip değildir, fırsat buldukça fotoğrafla ilgilenmektedir.
Fotoğraf Kitaplığına sahip oldu
Çevresindeki eğitim kurumlarından gelen talep üzerine sekiz yıldır fotoğraf dersleri veriyor. Her yıl tekrarlanan kurslarla, fotoğrafın sanatsal yönünün güçlenmesi için çaba göstermeye devam ediyor. En iyi öğrenmenin yolunun öğretmek olduğu gerçeği, onu fotoğraf kitaplığı sahibi yaptı.
Ülkemizdeki birçok iyi fotoğrafçılarla dostluk kurdu, yakın dostları olan usta fotoğrafçıların isteği üzerine, onlarla birlikte Balıkesir Fotoğraf Topluluğunun (BAFT) kuruluşunda bulunarak, iyi fotoğrafa destek veren strateji çerçevesinde her hafta bir fotoğrafı yorumluyor.
Öykü yapısında yorumlar
Okumayı sevmeyen insanımızın akıcı bir öykü okumasının daha kolay olacağı gerçeğiyle, yorumlarını öykü yapısında sunmaktadır.
www.grikart.com sitesinde de aynı şekilde iyi fotoğrafları yorumlayarak farklı platformlarda da fotoğraf sanatına güç vermeye çalışmaktadır.
Yaşadığı ilçedeki fotoğraf sanatına ilgi duyanların isteği üzerine, onlarla birlikte Susurluk Fotoğraf ve Sanat Akademisi Derneği’ni (SUFADEM) kurdu ve iki dönemdir başkanlığını yapıyor.
Kırık Ayna isimli Anadolu insanının kısa bir yaşam öyküsünü işleyen eseri nedeniyle, Almanya’nın Rastatt kentindeki Europaische Fotoakademia tarafından misafir edildi, bir haftalık atölye çalışması yapıp, sertifikayla ödüllendirildi.
Doğaya, mimari unsurlara ve anlamlı insan fotoğraflarına tutkulu olduğundan yurtiçi ve yurt dışı seyahatlere sık sık çıkmaktadır.
Ülkesini ve insanlarını sever, hizmet etmek için gayret eder. Bu amaçla ülkesinin güzelliklerini ön plana çıkaran fotoğraflar üretip paylaşmak ister. Fotoğraflarından oluşan Has Tavuk 2017 yılı takvimi böylesi bir yapıdadır. Aynı düşünce içerisinde fotoğraf konulu etkinliklere destek vermeyi sever, genellikle davetlere icabet eder. Bazı yarışmalarda jüri olarak görev almıştır.
FOTOĞRAFLAR İÇİN FOTO GALERİYİ TIKLAYINIZ
https://anahabergazetesi.com.tr/galeri/40/fotografin-ogretmeni-mikdat-besni.html