Büyükçekmece Belediyesi, Düzce Depremi’nin 20’inci yıldönümünde deprem gerçeğini bir kez daha hatırlatmak ve özellikle 26 Eylül Marmara depremi sonrasında vatandaşların kafalarında oluşan soruları yanıtlamak için “Deprem Paneli” düzenlendi.
Kandilli Rasathanesi, Ulusal Deprem İzleme ve Değerlendirme Müdürü Dr. Doğan Kalafat, depremin hangi gün ve saatte olabileceğini hiç kimsenin bilemeyeceğinin belirterek; “Ancak Marmara’da deprem olgusu bitmez, her an deprem olacakmış gibi hazırlık olmayız” dedi.
Büyükçekmece Belediyesi Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen panelde, Kandilli Rasathanesi Ulusal Deprem İzleme ve Değerlendirme Müdürü Dr. Doğan Kalafat, Jeofizik Mühendisi ve Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Erdal Şahan, Jeofizik Mühendisi ve İBB Deprem ve Zemin İnceleme Müdürü Kemal Duran vatandaşları depreme hazırlık konusunda bilgilendirdiler.
“Çanakların ikisini de elimin içi gibi biliyorum”
Panelin açılışında konuşan Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü’ne ait ARAR gemisinin Marmara Denizi’nde yaptığı araştırmalarda bulunduğunu belirterek; “Çanakların ikisini de elimin içi gibi biliyorum. 1999 yılından beri dünyada yapılan tüm panellere katıldım. Bu deneyimlerim bana bir şeyi gösteriyor depremin ne zaman olacağını hiçbir zaman kestiremeyiz. Ancak her zaman hazırlıklı olup tedbirlerimizi almalıyız. Büyükçekmece beklenen İstanbul deprem olduğu zaman en az etkilenecek ve insan ölüm riskinin en az olduğu ilçedir” dedi.
Kalafat: Marmara’da ciddi çalışmalar yürüyoruz
Kandilli Rasathanesi Ulusal Deprem İzleme ve Değerlendirme Müdürü Dr. Doğan Kalafat, Kuzey Anadolu fayının saat gibi çalıştığını kaydederek; “Büyük deprem enerjiyi biriktirip bir anda açığa çıkartıyor. Bugüne kadar 7 ve üzeri olan depremlerin hiçbirisinin artçısı 5’i geçmedi. Evet deprem riski var 7 büyüklüğünde. Çok aktif bir coğrafya. Depremlerin önceden belirlenmesi hiçbir zaman mümkün değildir. Nerede ve ne büyüklükte olabileceğini tahmin edebilirsiniz ama ne zaman olacağını bilmezsiniz. Marmara’da ciddi çalışmalar yürüyoruz, mikro depremleri izliyoruz. GPRS aletleri ile deniz tabanındaki hareketleri izleniyor. Ancak Marmara’da deprem olgusu bitmez. Her an deprem olacakmış gibi hazırlıklı olun” dedi.
Marmara Bölgesi’nin deprem etkinliğine bakış, İstanbul eğitim, toplanma, barınma alanları, ulaşım ve iletişim açısından depreme hazır mı? Büyükçekmece’nin afet ve risk profili konularının konuşulduğu panelin devamı önümüzdeki aylarda da devam edecek.