İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği (İFSAK) ile Kuzey Ormanları Savunması Grubu üyeleri Termik Santral yapılması gündemde olan Silivri doğasında fotoğraflama çalışması yaptılar. Silivri Çevre Derneği’nin de destek verdiği fotoğraf gezisinde, Silivri’nin eşsiz doğa güzellikleri usta deklanşörcüler tarafından tek tek karelendi.
Silivri’nin kaderini etkileyecek olan termik santralin yapılmasına tepkiler çığ gibi büyüyor. Silivri Çevre Derneği’nin başlatmış olduğu “Termik santrale hayır” kampanyasına destekler de artıyor. Silivri’deki Termik santralin yapılmasına tepki vermek ve doğa katline dikkat çekmek amacıyla fotoğrafçılar Silivri’yi dolaştı.
İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği (İFSAK) ile Kuzey Ormanları Savunması üyeleri, termik santral yapılması planlanan Silivri köylerinde fotoğraflama çalışması yaptı. Silivri Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan rehberliğinde gerçekleşen çalışmada gün boyu Silivri’nin göletleri, tarihi yerleri, köyleri ve ormanlarında bir dizi yer ziyaret edildi ve fotoğraf çalışması yapıldı ve köylülerle konuşuldu. Fener, Danamandıra Göleti, Sayalar, Sayalar Göleti, Çayırdere ve çeşitli alanlarda yapılan çalışmalarda Silivri doğasına ilişkin bilgiler edinilip binlerce kare fotoğraf çekimi yapıldı.
Doğa ve göletler korunmayı hak ediyor
Elif Köklü (Kuzey ormanları Savunması Grubu) çalışma sonrası yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “Kuzey Ormanları Savunması grubu olarak İFSAK ile son bir yıldır bir proje çalışması yürütüyoruz. Kuzey ormanlarını fotoğraflayarak başta sergiler açıp ve farklı çalışmalarla halkın ilgisini buralara çekmeye çalışıyoruz. Bu kapsamda da Silivri’de yapılması planlanan termik santral ve termik santral atıklarının atılacağı bu yöreyi tanımaya geldik. Çevrede bu santrallere karşı direnç var. Halkın bu direnci doğayı katleden bu santrallere karşı mücadele etmekteki en büyük gücümüzü oluşturuyor. Halkın iradesi ile birlikte bizde buraya geldik. Bölgedeki doğal güzellikleri fotoğrafladık. Bölgenin çevreyle ilgili yaşam olanaklarını fotoğrafladık. Yapılacak termik santral ile kaybedeceklerimizi tespit etmeye çalıştık. Buradaki Çevre Derneği de duyarlı. Onlarda yardımcı oldular.
Buradaki potansiyel çok yüksek. Buradan umutla ayrılıyorum. Mücadeleyi kazanacağımızı düşünüyorum. Burada çalışmaya devam edeceğiz. Silivri’nin doğası ve göletleri yok edilmekten çok korunmayı hak ediyor. Park değil orman olarak kalmalı yaşamını sürdürmeli. Bir de bir kahvehanede karşılaştığımız yaşlı köylüler ve eski muhtar gerçekten büyük umut verdi. Çayırdere idi zannediyorum.”
Doğa da insanların dışında da bir yaşam var
Esin Koç (İFSAK Başkan Yardımcısı) ise gezi ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “ Biz bazı projeler üzerinde çalışıyoruz. Biz devlet ya da özel sektörün bazı projelerinin doğayla ilgili insanlara neler kaybettirdiğini gösterebilmek için çalışıyoruz. Termik santral ile insanlar doğayla ilgili neler kaybedecekler, insanlar bu konuda neler düşünüyorlar. Bunun ile ilgili proje gerçekleştiriyoruz. Biz Silivri doğasını çok iyi bilmiyorduk. Bir ön keşif oldu. Birkaç defa gidip gelmemiz gerekiyor ki tam doğru net bilgileri ortaya koyalım. Doğanın olduğu her yer insana huzur veriyor. Onun dışında bize hissettirdiklerinin dışında bir yaşamı ifade ediyor. Bizim dışımızda da, insanların dışında da bir yaşam var. Biz insanlar sadece kendimizi önemsemesek de, o yaşamı ifade ediyor. Gezdiğimiz her yer çok güzeldi. Doğa gerçekten çok etkileyiciydi. Biraz koşturarak gezdik. Daha rahat çalışacağımız şekilde tekrar bir çalışma yapmayı düşünüyoruz…”